Tara

Plaža jezera Perućac

Jezero Perućac je veštacko jezero, nastalo pregrađivanjem reke Drine betonskom branom, u cilju izgradnje HE „Bajina Bašta”. Jezero se nalazi na oko 15 km zapadno od naselja Bajina Bašta, u granicama Nacionalnog Parka Tara, na granici Srbije i Bosne i Hercegovine. Perucacko jezero je dugačko preko 50 km, široko je od 50 do 500 m i duboko 85 m. Maksimalna temperatura vode u jezeru je 22 °C, što omogucava boravak kupaca tokom jula i avgusta. Obzirom da se obalska linija pomera sa kolebanjem nivoa vode, ne postoje posebne plaže za kupanje već se koriste pontonske plaže, koje se po potrebi pomeraju većim dubinama. Perucacko jezero je mesto odakle kreće čuvena Drinska regata koja u ovom kraju ima dugu tradiciju. Jezero je pogodno i za ribolov i predstavlja stanište mrene, klena, plotice, šarana, skoblja soma i linjka.

Komplex manastira Rača

Od vrednijih eksponata u manastiru i riznici danas možete videti : deo moštiju sv.Teokstita ( kralja Dragutina ), predmete Hadži Melentija Stefanovića : ustaničku zastavu iz 1807.god., vojvodsku kasu, oružje i zlatan krst s lancem koji je Hadži Melentije dobio od ruskog cara…
Manastir Rača je i rasadnik najtaletovanijih monaha u SPC. Duhove pouke u manastiru su sticali : Njegova Svetost patrijarh srpski Gospodin Pavle, studenički arhimandrit Julijan Kneževic i dr.
Prema kategorizaciji spomenika kulture manastir Rača je kategorisan kao ’’ kulturno dobro od velikog značaja ’’, a prostor oko manastira je od Zavoda za zaštitu prirode Srbije za ’’ zašticenu okolinu nepokretnog kulturnog dobra ’’.

Tara 10
Tara 10
Tara 3
Tara 3
Tara 6
Tara 6
Tara 9
Tara 9
Tara
Tara